Det er søndag, det er grått og gradene har begynt å krype nedover. Det er tid for å fyre i peisen og tenne stearinlys. Det er denne tiden på året hvor jeg personlig synes det er deilig å pakke meg inn i et deilig teppe med en varm kopp te og en god bok.
Og hva passer vel bedre enn en langkokt høst-gryte til middag!
Høsten er spekket med masse gode rotgrønnsaker så grunnlaget for en skikkelig god høst-gryte ligger virkelig til rett!
For å lage «min» gryte trenger du
1 1/2 kg. lammebog
1 lammeskank
3 gulrøtter
4 stk knust einebær
2 ss timian
1 gul løk
10 stjerneløk / sjalottløk
2 neper
1/2 sellerirot
3 pastinakker
10 sjampingjonger
7 dl. kraft
1 dl. rød vin
3 dl. seterrømme
1 ss tyttebærsyltetøy
smak til med salt og pepper
Begynn med å skjære kjøttet i passe store biter og brun dette i en tykkbunnet kjele sammen med finhakket løk, litt salt og pepper. Skanken kan du brune som den er å legge hele stykket, med ben opp i kjelen.
Hell over rødvin og la dette redusere til væsken er halvert.
Hell deretter over kraften, tilsett einebær og timian – sett på lokket og la dette småkoke i ca. 1 time.
Mens kjøttet koker kutter du opp alle grønnsakene i passe store biter og etter en time kan du tilsette grønnsakene og la det koke/trekke i ytterligere 40 minutter.
Når det er igjen 15 minutter tilsetter du rømme og du kan smake til med litt tyttebær (funker også bra med rips).
Om du synes at gryten er litt for tynn kan du røre inn litt maizena for å få ønsket tykkelse på sausen.
Jeg serverte gryten med kokte poteter og tyttebærsyltetøy i dag, men en rotmos eller ren potetmos er også veldig godt til.
Nyt! 🙂
@hverdagibalanse
Leave A Reply