Tradisjonell høstmat! Så tradisjonell at den på 1970 tallet ble kåret til Norges nasjonalrett, og har fått en helt egen dag dedikert til seg; siste torsdagen i september er nettopp den store fårikål dagen i hele landet : )
I tillegg til å være en tradisjonell rett er fårikål en av mine favoritter og definitivt ett høydepunkt i vår familie. Og ikke bare smaker den fantastisk, men den er også utrolig enkel å lage.
Det eneste du behøver er en stor gryte, lammekjøtt, hodekål, salt og pepper.
Sist jeg lagde fårikål løftet jeg retten litt ved å ha i friske urter.
For å lage nok til 4 porsjoner to dager på rad – fårikål smaker enda bedre dagen etter – brukte jeg følgende råvarer;
2 hodekål
2 kilo lammekjøtt (bog og lår)
1 pose hel pepper
ferske urter
2 stk løk
salt
Jeg starter med og skjære opp kjøttet i passe store biter og brune det i en tykkbundet kjele sammen med litt finhakket løk. Når kjøttet har fått en gyllen farge heller jeg på vann til kjøttet er dekket og lar dette «putre» i 45-60 minutter sammen med en bunt urter (jeg foretrekker timian og rosmarin).
Når dette er ferdig putret så siler jeg av vannet over i en større kjele og legger kjøttet til side.
Så tar jeg kål som jeg har kuttet i passe store biter og legger dette lagvis sammen med kjøttet i kjelen med det avsilte vannet. Bør ikke være mer enn ca. 3 dl. vann.
Salt og pepper legges også mellom lagene.
Sett på lokket og la dette småkoke sammen i 1 – 1 1/2 time til kålen er mør.
Serveres med kokte poteter til.
@hverdagibalanse
Leave A Reply