Jeg har alltid vært svak for bakst – og da spesielt gjærdeig. Boller er ikke så avansert å lage, men for å få et godt resultat er det viktig å bruke litt tid på deigen. En annen faktor som etter min mening spiller inn er å bruke eksakte mål. Det er mye godt og mange bra resultater som er oppnådd ved å «bake på slump», men prøv å bruk oppskriften eksakt etter mål neste gang så kanskje du får deg en positiv overraskelse : )
Jeg har funnet min favoritt oppskrift i boken «Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom». Bakeriet i Lom er kjent for sine gode bakevarer og visstnok selger de 3000 (!) boller hver dag i sommermånedene!
Jeg har endret litt på noen av målene i oppskriften da jeg synes at størrelsen på bollene i original oppskriften ble litt i største laget (175 gram). I tillegg har jeg litt mindre salt enn originalen, jeg har tilført litt vaniljesukker og jeg har erstattet hvetemel med speltmel – MEN det er takket være nettopp denne boken og denne oppskriften at jeg ha funnet min favoritt!
Og her kommer den…
1 kg siktet speltmel
1/2 liter h-melk (eller fløte)
150 g sukker
1 ss salt
8 g kardemomme
1 stort egg
1 pk tørrgjær
150 g smør i terninger
Jeg pleier å varme opp melken til ca. 37 grader (ikke varmere) og blande gjæren inn. La dette stå i 10 minutter…
Ha alle ingrediensene, unntatt smøret i en eltebolle og elt i ca. 15 minutter til deigen er smidig og slipper kroken lett. Tilsett så smørterningene litt og litt mens du elter i nye 15 minutter. Deigen blir klissete etter å ha tilsatt alt smøret, men du elter til deigen igjen er smidig og når du hever kroken skal deigen slippe lett av seg selv. Da er den ferdig eltet.
Dekk til eltebollen med plastfolie og sett på et lunt sted til heving i ca. 1 1/2 time.
Når deigen er hevet ferdig velter du den ut på benken og bretter den forsiktig noen ganger før du begynner å rulle boller. Det er viktig å ikke kna deigen, men bare brette den for å opprettholde en luftig deig.
Del så deigen inn i like store boller – jeg pleier å veie opp 100 g per bolle og dette er nok til 18 stk. Legg de over på stekebrett med bakepapir og sett til etterheving i ca. 1 time.
Når de er ferdig hevet pensles de med egg og settes midt i ovnen som er forvarmet til 180 grader. Stekes i ca. 15 minutter. La de avkjøle på rist før servering.
SUPER GODE!!! 🙂
Følg oss på instagram @hverdagibalanse
Comment
[…] bakte i helgen : ) Bolledeigen er den samme som jeg har lagt ut tidligere, den kan du finne her; https://bakedama.no/2016/05/21/lordagsgodtboller/ Vaniljekremen laget jeg på denne måten: 150gram sukker + 3dl. kremfløte + 2dl. lettmelk + […]