I helgene har man ofte litt bedre tid enn man har i en ellers så hektiske hverdagen, og da benytter jeg av og til anledningen til å bake noe som tar litt lenger tid enn «vanlig» bakst. Denne helgen ble det eltefritt brød!
Min oppskrift følger her:
750 gram mel (jeg blandet 50/50 med finmalt spelt og rug)
1/2 ts tørrgjær
4,5 dl. vann
0,5 dl presset grapefruktsaft
Rør alt sammen med en sleiv i en bakebolle til du har fått en litt flytende masse. Dekk bollen med plast og sett på benken og la heve i 15-20 timer (natten over).
Dagen etter, legg et bakepapir på benken og dryss mel over. Hell deigen ut på bakepapiret. Strekk ut deigen og brett den inn mot midten. Gjør dette noen ganger (ikke for mye!) og legg så deigen med skjøten ned på bakepapiret. Dekk deigen med et kjøkkenhåndkle eller en bakebolle og la etterheve i 2-3 timer.
En 1/2 time før du skal sette brødet i ovnen skrur du ovnen på 250 grader og setter gryta, med lokk inn og lar den stå der i 30 minutter. Smør gjerne gryta i bunn med en olje som tåler høy varme (eks. raps). Etter 30 minutter tar du gryta ut av ovnen, dryss litt mel i bunn før du velter deigen over i gryta. «Rist» deigen litt på plass før lokket settes på og gryta settes midt i ovnen med lokket på. Etter 30 minutter tar du av lokket, setter ned gradene til 200 og steker videre i 15-20 minutter.
Ganske så enkelt, og veldig godt!
Nystekt landbrød med godt smør – hva er vel bedre enn det! : )
@hverdagibalanse
Leave A Reply